maandag 18 november 2013

'Ik mag knuffelen'


Na de herfstvakantie werkten we rond het thema 'ik mag knuffelen'. Ik koos dit thema omdat er een heleboel vriendjes in onze klas bijkwamen. Met onze knuffel in de hand leerden zij ook de klas kennen. Een hele aanpassing voor hen maar ook voor de 'oudere' kinderen uit de klas. De tafel is nu niet groot genoeg meer om allemaal samen te schilderen. Soms moeten we wel even wachten aan de toiletten. Juf moet nu haar aandacht verdelen over meer vriendjes. Na een aantal dagen begonnen de peuters toch de voordelen te ontdekken van zoveel nieuwe vriendjes! Samen spelen in een hoekje, dansen met elkaar, meer vriendjes in onze rups, meer leven in de klas, meer vriendjes uit de klas op de speelplaats en in de opvang!

In onze klas zitten er nu 3 jongens ( Michael, Yigit en Marvin) en 6 meisjes ( Jessica, Sofia, Edith, Marieke, Amber en Leni)!

We begonnen de week met Jules die verdrietig was omdat hij zijn knuffel niet meer vond. Waar is zijn knuffelaap nu toch? We zochten en zochten en Michael vond de aap van Jules in de wasmachine in de poppenhoek. Maar wat bleek onze kikker was ook verstopt en de panter en de eend.... Al de knuffels werden gevonden! Leuk hoor knuffels zoeken! Nadien mochten we elk om de beurt onze knuffel verstoppen en de andere kinderen mochten die dan zoeken. De wasmachine bleek toch een populaire verstopplaats! :)
 
Alle kinderen brachten hun knuffel mee naar de klas. Ze mochten allemaal bij elkaar in het bed van Jules! Ook Tom uit ons verhaal bracht zijn knuffel mee naar school. De knuffel mocht mee op de schommel, door de tunnel, in het zand,... De speeltijd was gedaan en de knuffel van Tom was helemaal zwart geworden. Wat een verdriet! Maar gelukkig, na een grondige wasbeurt was zijn knuffel weer helemaal proper!
 
We leerden een liedje over een knuffelbeer. Je kan dit liedje ook vinden op youtube ('Beertje beertje, knuffelbeer'). Ook een 'heel lief versje. We leerden dit aan de hand van tekeningen.
 
Beertje, beertje schat van mij. Dikke knuffel maak me blij!
 
Maar dit was toch wel de grote favoriet:
 
 
 

  
Je kan dit dansje van Nijntje vinden op youtube! ('Dans mee met Nijntje')
 
Welke boekjes hebben wij nog gelezen in de klas:
 
-Het grote knuffelboek - Guido Van Genechten
-Wat een superknuffel - Marjolein Pottie
-Een supperknuffel - Sandra Horning
-Floortje - Nancy Delvaux
 
...
 
Weetje dat egels knuffelen met hun neus:
 
 
 

 
 
Wij vinden puzzelen heel erg leuk maar nog leuker is een puzzel maken van onze eigen knuffel! Dit was nog een beetje moeilijk maar we kunnen hem samen nog eens maken met onze mama of papa.
 
 
 
Stempelen met een oude knuffel.
 


 
 
Voelspel: wie kan met zijn ogen dicht zijn eigen knuffel vinden onder het deken.
Sommige knuffels zijn heel zacht, sommigen hebben lange haren, anderen kietelen een beetje,...
 
Zet de knuffel op de stoel, naast het bed, onder de tafel,... (oefenen plaatsbegrippen)
 
Welke knuffel is de grootste? (ranschikken van klein naar groot)
 
KIM-spel: (een KIMspel is een verzamelnaam voor verschilldende spelen waarbij de kinderen hun zintuigen moeten gebruiken).
Er liggen 4 knuffels naast elkaar. De peuters kijken goed welke knuffels er liggen. De peuters sluiten hun ogen en één knuffel verdwijnt. Welke knuffel is er weg? Later kan je dit ook moeilijker maken door meerdere knuffels te gebruiken, meer dan 1 knuffel te laten verdwijnen, de knuffels van plaats te verwisselen,...
 
De nieuwe peuters hebben hun zak om de knutselwerkjes in te steken bestempeld
 
Zoals jullie al weten, hebben wij op vrijdag Tik-tak!
Wat is Tik Tak? Tik Tak is een soort poppenkast, die oorspronkelijk afkomstig is van het tv-programma Tik Tak op de BRT. Tik Tak is de ideale manier om aangeleerde begrippen uit het thema (groot-klein, rond, de kleuren, liedjes) op een speelse manier te verwerken.

Ik had beloofd om dit eens op de blog te zetten dus bij deze :) Omdat de kinderen van juf Natalie en juf Katrien dit ook graag zien, zijn zij dus ook altijd van de partij!


 


Deze week was er opnieuw feest in de klas. Juf Charlotte is 25 jaar geworden! Cake voor alle vriendjes uit de klas!

Nog enkele sfeerbeelden:
Omdat het deze week maar een korte week is (woensdag= pedagogische studiedag) en wij nog heel wat leuke dingen zullen doen met de knuffels werken wij nog wat verder. Vanaf maandag werken we rond Sinterklaas!